Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Η FeminAthens στην Πόλη Part II: Οι συγκοινωνίες

Η Κωνσταντινούπολη έχει πάρα πολύ καλά οργανωμένο συγκοινωνιακό δίκτυο. Κατά την γνώμη μου η Πόλη είναι παράδειγμα επιτυχίας για τους συγκοινωνιολόγους κάθε μεγάλης πρωτεύουσας. Σε αυτήν κινούνται καθημερινά 17 εκατομμύρια άνθρωποι με απόλυτο συντονισμό. Εννοώ ότι το κάθε συγκοινωνιακό μέσο, όποιο και αν είναι αυτό, έχει ακριβή ανταπόκριση το επόμενό του στην σειρά προς κάθε προορισμό. Και ο επισκέπτης αποβιβάζεται σε ακτίνα ελάχιστων μέτρων από το επόμενο συγκοινωνιακό μέσο που θα χρειαστεί. Έτσι το τραμ-βάι κάνει τέρμα στο TUNEL, το TUNEL στο μετρό, το μετρό είναι οπωσδήποτε δίπλα ή εντός του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος με γραμμή τραμ, ενώ τα τραμ ασφαλώς φτάνουν ως το κατάλληλο λιμάνι για τα Πριγκηπονήσια, το σταθμό των τρένων κ.ο.κ.

Επίσης το εισιτήριο για όλα αυτά τα μέσα διαφέρει μεν ως προς το κόστος σε κάθε μέσο, όμως πληρώνεται με τον ίδιο τρόπο. Έτσι αν προμηθευτείτε ένα akbil, που είναι ένα μικρό μέσο πληρωμής με μονάδες που γεμίζουν σε κάθε σταθμό μετρό, μπορείτε να επιβιβαστείτε σε όλα ανεξαιρέτως τα μέσα μεταφοράς (εκτός αεροπλάνου). Και είναι χρήσιμο για να μην περιμένετε κάθε φορά στην ουρά για να βγάλετε εισιτήριο, γιατί είπαμε: Στην Πόλη κινούνται εκατομμύρια κόσμου καθημερινά.

Σημειώνω ακόμη ότι τα δρομολόγια είναι τόσο συχνά όσο χρειάζεται για να μην είσαι ποτέ σαν την έκτη σαρδέλα σε κουτί για πέντε μέσα σε κανένα δημόσιο μεταφορικό μέσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: